Site Taşıma Yaparken SEO Geçişi ve Yönetimi

Yeni tasarlanmış ve harika bir görünümü olan yeni web sitenize geçmek için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Ancak yeni sitenizin arama motorları standartlarına eski siteniz kadar uygun olup olmadığı konusunda endişeleriniz varsa yanılmıyorsunuz. Muhtemelen kritik veya önemli sayılabilecek bir takım eksikleriniz var ve bunlar size hızla sıralama, trafik ve dönüşüm kaybettirecektir.

Bu sürecin doğru yönetilmesi arama motoru optimizasyonu (SEO) uzmanlığının görevidir ve doğru süreç yönetimi için web sitesi taşıma deneyimi olması gerekir. Çoğu web geliştiricisinin veya pazarlamacının göz önünde bulundurmadığı, bilmek zorunda olmadığı konu, arama motorlarının bu geçişe nasıl tepki vereceği ve devam eden organik performansın durumudur.

Bir web sitesini taşımak, özellikle de SEO söz konusu olduğunda, bir öğleden sonra yapılabilecek veya siteyi yayına almadan bir veya iki gün önce hızlıca halledilebilecek basit bir strateji değildir. SEO geçişi, yayın sonrası sitenizin olabildiğince fazla organik görünürlük elde etmesini ve bunu sürdürmesini sağlamak için titiz bir araştırma, planlama, uygulama ve izleme gerektirir. Görevlerin doğru ve zamanında tamamlandığından emin olmak için dijital pazarlama, SEO ve web geliştirme ekipleriniz dahil olmak üzere birden fazla ekibin bu iş için zaman ayırması gerekir.

Doğru bir SEO geçişi/migration gerçekleştirerek organik performansınızı korumakla kalmaz, arttırmaya devam edersiniz. Başarılı bir site geçişi SEO’sunu neyin oluşturduğundan başlayalım ve aşağıya doğru ilerleyelim.

Web sitesi taşıma (migration) nedir?

Web sitesi taşıma işleminde, bir web sitesi URL, yapı, içerik, kullanıcı deneyimi (UX), tasarım veya platform değişikliklerine uğrar. Web sitenizin düzenini güncellemekten URL yapısını değiştirmeye veya web sitenizi yeni bir alan adına veya içerik yönetim sistemine (CMS) taşımaya kadar her şey olabilir.

Web sitesi taşıma türleri:
Protokol
: Web sitenizin protokolünü http’den https’ye değiştirme
Alt alan adı: Web sitenizi “www.siteniz.com” yerine “abc.siteniz.com” olarak değiştirme
Etki alanı: Web sitenizin URL’sini www.eskialanadi.com’dan www.yenialanadi.com’a değiştirme
Üst düzey alan adı: Web sitenizin URL’sini .com’dan .org, .net, vb. olarak değiştirme veya tam tersi
İçerik yönetim sistemi: Web sitenizi mevcut CMS’nizden yeni bir CMS’ye taşımak, örneğin WordPress veya Joomla’dan Umbraco CMS’ye geçmek
Yeniden Tasarım: Web sitesi düzeninde küçük estetik değişikliklerden, büyük kod ve yapı değişiklikleriyle tam bir web sitesi yenilemesine kadar değişen değişiklikler yapmak
Yapısal: Web sitesi mimarisinin veya yapısının değiştirilmesi; bu genellikle bir web sitesinin kullanıcı akışının veya web sitesinin üzerine inşa edildiği URL yapısının değiştirilmesi anlamına gelir
Hibrit veya kombinasyon: Yukarıdaki geçiş türlerinin bir kombinasyonunun kullanılması

SEO geçiş süreci nedir?

SEO geçişi, web sitenizdeki veya web sitesi URL yapınızdaki büyük bir değişikliği yansıtmak için arama motoru sıralamasını, otoritesini ve dizinleme sinyallerini aktarma işlemidir. SEO geçişi, bir web sitesi geçişi gerçekleştirirken arama motoru görünürlüğünüzden (sıralamalar ve trafik) hiçbir şey kaybetmemenizi sağlar.

Site taşıma sürecinde neden SEO’yu göz önünde bulundurmanız gerekir?

Siteniz zaman içinde arama motorlarında organik görünürlük elde ederek potansiyel müşterilerinizin web sitenizi bulmak için kullandığı anahtar kelimeler ve aramalar için sıralamalar elde etmenizi sağlamıştır. URL’lerinizi, içeriğinizi ve genel olarak web sitenizi değiştirdiğinizde, arama motorlarının web siteniz hakkında bildiklerini ve size sıralamalarınızı vermek için uyguladıkları ölçümleri değiştirmiş olursunuz. Herhangi bir web sitesi geçişinin amacı, trafik kayıplarını mümkün olduğunca azaltırken bunu yapmaktır; kapsamlı bir SEO geçişi yapmak, kayıpların olmamasını sağlar.

SEO’yu web sitesi taşıma sürecinize dahil etmezseniz ne olur?

Basitçe söylemek gerekirse, arama motoru sıralamalarınızı, trafiğinizi ve potansiyel müşterilerinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Site geçişi esnasında SEO’nun önemsenmediği bir web sitesinin karşılaştığı duruma ait Google Analytics ekran görüntüsü:

Web sitesi taşıma

Görünen grafik, yeni sitenin yayına alındıktan sonraki organik trafiğinde olan %60’a yakın bir düşüş.

Bu grafiğin alındığı web sitesi sahipleri yeni web sitelerini yayınladıklarında SEO’yu hesaba katmamışlardı bile. Bu aslında o kadar da alışılmadık bir durum değil. Yeni web sitesi taşıma işlemini yaparken SEO çalışmalarını duraklatmak isteyen işletmelere de rastladık.

SEO geçişi ne kadar sürmelidir?

Bir SEO geçişinin uzunluğu, web sitenizin boyutuna, ne kadar içerik taşıdığınıza ve yapmanız gereken denetimlere bağlıdır. 100 sayfalık bir web sitesi 1.000 sayfalık bir web sitesinden çok daha az zaman alacaktır. Bazı SEO geçişlerinin hazırlanması ve yürütülmesi bir ay sürerken, bazıları üç ay sürebilir. Planlama yapmak, bir hazırlık sitesi geliştirmek, kalite kontrol ve denetim yapmak ve ardından uygulamak için kendinize yeterli zaman vermeniz önemlidir. Güvende olmak için en az üç ay ayırmanızı öneririz. Nihayetinde bu durum size ve ekibinizin kaynaklarına bağlıdır. Bu konuyu tartışmaya yeteri kadar vakit ayırdığınızdan emin olun.

SEO geçişinin maliyeti nedir?

SEO taşıma maliyeti projenin büyüklüğüne bağlıdır. Ne tür bir geçiş yaptığınıza, ne kadar içerik taşımanız ve geliştirmeniz gerektiğine, kaç tane 301 yönlendirmesi ayarlamanız gerektiğine, web sitesinin genel boyutuna, hazırlık sitesinin denetimine ve son olarak uygulamaya göre değişkenlik gösterebilir.

SEO’yu göz önünde bulundurarak bir web sitesini taşıma konusunda daha önce deneyimi olan bir SEO uzmanı veya şirketi seçmenizi öneririz. Bu süreçte önemli olan, “ucuz” yolu seçip sorunları tekrar tekrar düzeltmek zorunda kalmak, bu süreçte organik performansınızı düşürmek veya daha kötüsü zarar vermek yerine, doğru bir SEO geçişine önceden yatırım yapmaktır.

SEO Geçiş Kontrol Listesi:

2019 yılından bu yana küçük ve orta ölçekteki işletmeler için onlarca web sitesi geçişi gerçekleştirdik. Bu süre zarfında, geçişlerin yolunda gitmesine ve zamanında tamamlanmasına yardımcı olan ve müşterilerimizin web siteleri için arama motoru görünürlüğünün artmasını sağlayan kapsamlı bir SEO geçiş planı geliştirdik. Geçişin amacına ve ne kadar zamanınız olduğuna bağlı olarak, başarılı bir geçiş sağlamak için aşağıdaki kontrol listesi öğelerinin tümü uygulanabilir.

1) Geçişi Planlayın

Herhangi bir web sitesi geçişinin ilk adımı planlamadır. Bu, geçiş için net hedefler belirlemeyi, bir proje ekibi oluşturmayı ve ayrıntılı bir proje zaman çizelgesi oluşturmayı içerir. Planınız, mevcut sitenizin yedeklenmesinden geçişten sonra performansın izlenmesine kadar geçiş sürecinin her adımını özetlemelidir. Planınızı tüm ekibe iletmeniz ve tüm ekiplerin yakın iletişim içinde olmalarını ve projedeki rollerini net bir şekilde anlamalarını sağlamanız da önemlidir.

2) Sitenizi Yedekleyin

Web sitenizin bir yedeğini oluşturun, yayına girdiğinizde bir şeyler ters giderse veya planlandığı gibi olmazsa, gerekirse eski sitenize geri dönebilirsiniz. Başarılı bir web sitesi geçişi için aksaklıkları gidermek üzere eski web sitesine geri dönmeniz gerektiğinde kapsamlı bir geri dönüş planı geliştirmek üzere pazarlama ve web geliştirme ekiplerinizle birlikte bu durumu netleştirin.

3) Bir Demo Web Sitesi Oluşturun

Demo web sitesi, yayınlamayı planladığınız yeni web sitenizin yayında olmadığı kopya bir sürümüdür; canlı sitenizde yapacağınız değişiklikleri burada test edebilirsiniz. Bir hazırlık web sitesi oluşturarak ekibinize yalnızca içeriğin nasıl göründüğünü ve web sitesinin nasıl çalıştığını gözden geçirmek için değil, aynı zamanda yayına geçmeden önce URL 301 yönlendirmelerini test etmek ve uygulamak için de bolca zaman vermiş olursunuz. Böylece, yayına almadan önce ve sonra dahili bağlantılardaki ve site haritalarındaki URL’leri birden çok kez güncelleme ihtiyacını ortadan kaldırmış olursunuz.

4) Yeni Bir Alan Adı İçin Organik Sağlık Kontrolünü ve Backlink Denetimini Gerçekleştirin

Eğer yeni bir alan adına geçiş yapıyorsanız, geçmeyi planladığınız alan adının organik sağlığını kontrol edin. Geçmişte spam içerikli geri bağlantılar veya içerik nedeniyle ceza almış mı? Web sitesini işaret eden mevcut geri bağlantılar spam içerikli veya alakasız mı? Web sitesinin metriklerini premium SEO araçları ile kontrol edin.

Wayback Machine gibi bir araç kullanarak eski sitenin gerçekte hangi içeriklere sahip olduğunu görebilirsiniz (ve bunların daha önce spam içeriklere sahip olmadığından emin olabilirsiniz). Bu aynı zamanda alan adının kendi alan adınızla alakalı içerik içerip içermediğini görmenize de olanak tanır.

5) Sitenizi Tarayın

Sitenizin tam URL ve içerik envanterini elde etmek için web sitenizi taramak üzere ScreamingFrog veya Lumar kullanın. Bunu yalnızca hazırlık web sitenizdeki sorunları gidermek için değil, aynı zamanda 301 yönlendirme haritanızda eski URL’leri yeni URL’lerle eşleştirmek için de kullanacaksınız. Bu, hangi içerik parçalarının taşınacağına ve yeni URL yapısını yansıtmak için hangi dahili bağlantıların güncellenmesi gerektiğine öncelik vermenize de yardımcı olur.

6) İç Bağlantıları Güncelleyin

Yeni URL’lerinizi güncelledikten sonra, test web sitenize gidin ve dahili yönlendirmelerden veya bozuk sayfalardan kaçınmak için dahili bağlantıları güncellemeye başlayın. ScreamingFrog’u kullanarak, bağlantı metinleri ve hangi sayfalarda olduklarını anlamak için “internal links” başlığı altındaki dahili bağlantıları kullanabilirsiniz.

7) XML Site Haritanızı Güncelleyin

Tüm yeni URL’lerinizin hesaba katıldığından emin olun, web sitenize eklenebilecek yeni bir site haritası XML’i oluşturun (https://www.alanadiniz.com/sitemap.xml) ve bunu Google Search Console üzerinden bildirin.

Bu, Google ve diğer arama motorlarının önemli hizmet, ürün veya işletme bilgileri sayfalarınızı bulmasına yardımcı olur, böylece yeni URL’ler dizine eklenebilir ve arama sonuçlarında listelenmeye devam edebilir. Google bu değişiklikleri hızlı bir şekilde fark ettiğinden, siteniz yayına girer girmez bu işlemi gerçekleştirin.

8) Alan Adınızı Değiştirdiyseniz Google Search Console ve Bing Web Yöneticisi Araçlarına Bildirin

Alan adınızı güncellerseniz, Google’ın Search Console’undaki Adres Değişikliği özelliğini kullandığınızdan emin olun. Bu, Google’a alan adınızı değiştirdiğinizi ve yeni alan adı URL’sinde bulunabileceğini bildirir. Ayrıca, yeni URL’lerinizi dizine eklemeye başlayabilmesi için Bing Web Yöneticisi Araçları’ndaki Site Taşıma Aracı’nı kullanarak Bing’e web sitenizin taşındığını bildirin.

9) Mobil Uyumluluğa Odaklanın

Google mobil öncelikli indeksleme yapıyor, yani web sitenizi masaüstünde bile indekslemeden önce web sitenizin mobil deneyimine bakıyor. Farklı cihazlarda ve tarayıcılarda düzgün şekilde işleyen mobil uyumlu bir web sitesi oluşturmak, web sitenizin düzgün şekilde sıralanmasını sağlar.

Web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığından emin değilseniz Google’ın web sitenizi değerlendiren ve mobil deneyimi geliştirmek için size öneriler sunan Mobil Uyumluluk aracına sahiptir.

10) Şemayı Taşıma veya Ekleme

2011 yılında Google, Bing, Yandex ve Yahoo! gibi büyük arama motorları, web yöneticilerinin tarayıcılarının bir web sayfasındaki anlam ve bilgileri daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için kullanabilecekleri ortak bir veri işaretleme fırsatları kümesi oluşturdu. Bu ortak işaretlemeye Schema.org adı verilir.

Web sitenizde Schema uygulamasına sahip değilseniz, bunu yapmalısınız. Doğrudan bir sıralama faktörü olarak kabul edilmese de araştırmalar, sıralamaları artırmaya yardımcı olabileceğini ve zengin snippet’lerle sonuçlanarak daha yüksek tıklama oranlarına yol açabileceğini göstermektedir.

Web sitenizde Schema veya işaretleme varsa, bunu hazırladığınız yeni web sitenize de dahil edin.

11) Robots.txt dosyanızı güncelleyin

Bir robots.txt dosyası, arama motoru tarayıcılarına sitenizden hangi sayfaları veya dosyaları isteyip isteyemeyeceğini söyler ve genellikle www.alanadiniz.com/robots.txt adresinde bulunur. Google’ın web sitenizin hangi bölümlerini tarayıp taramayacağını bilmesi için robots.txt dosyanızı güncellediğinizden emin olun. Google ve diğer arama motorlarının bulabilmesi için yeni site haritanızın XML URL’sini de buraya ekleyin.

12) Geri Bağlantılarınızı (Backlink) Güncelleyin

Hangi sayfaların backlink topladığını görmek için Search Console, Ahrefs, SEMRush veya tercih ettiğiniz backlink aracına giderek kendi web sitenize bağlantı veren web sitelerine ulaşın ve tüm bu backlink eşitliğini toplayabilmeniz için backlinklerin güncellenmesini sağlayın.

13) Yayın Öncesi ve Sonrası SEO Denetimi Gerçekleştirin

Web sitenizi taşımadan ve erişime açmadan önce ve sonra, tüm sayfaların, içeriğin, bağlantıların, etiketlerin ve mobil öğelerin hesaba katıldığını ve yerinde olduğunu doğrulamak için bir SEO denetimi yapın. Tüm SEO görev öğelerinin, geçişiniz için “başla” düğmesine basmadan önce yerinde olması ve geçişten sonra sitenizle birlikte düzgün bir şekilde taşınması gerekir. Bu denetimi yapmak için şunları yapmanız gerekir:

  • Bir Tarama Başlatın: Web sitenizde hızlı bir tarama yapmak için ScreamingFrog’u kullanın ve şunları kontrol edin;
    • Bozuk sayfalar (4xx’ler)
    • Yönlendirmeler (3xx’ler)
    • Bozuk görseller
    • Eksik meta etiketler
    • Yinelenen içerik
    • Kanonik etiket yok veya yanlış
    • “Noindex “lenmemiş sayfalar
  • Analitikleri Kontrol Edin: Google Analytics ve Google Tag Manager’ın web sitenizde doğru şekilde kurulu olup olmadığını ve veri toplayıp toplamadığını kontrol edin. Bunu yapmanın en hızlı yolu, Google Analytics’teki Gerçek Zamanlı Analitik raporundan yararlanmaktır, çünkü size şu anda web sitenizde bulunan ziyaretçilere dair gerçek zamanlı bilgiler verir.
  • Mobil Cihazlarda Test Edin: Telefonunuzu kullanarak web sitenizi ziyaret edin. Öncelikle web sitenizin duyarlı olduğundan ve mobil cihazınızda düzgün şekilde görüntülendiğinden emin olun. Ardından düzenlerin, tasarımların ve işlevlerin tümünün doğru çalıştığını onaylayın. Google’ın sitenizi mobil uyumlu olarak görüp görmediğini ve görmüyorsa yönergelerine uymak için neler yapabileceğinizi öğrenmek için Google’ın Mobil Uyumluluk Testi aracını kullanın.
  • Tüm Entegrasyonların Çalıştığından Emin Olun: Tüm entegrasyonlarınızın doğru çalıştığından emin olun. CRM, pazarlama otomasyonu, kişiselleştirme, e-ticaret, canlı sohbet ve sitenizi çalıştırmak için gereken diğer araçlar da dahildir.
  • Tüm Sosyal Profillerin Güncellendiğinden Emin Olun: Sosyal medya profillerinizin her birine gidin ve web sitenize işaret eden tüm bağlantıların güncel ve doğru olup olmadığını kontrol edin.
  • Google İşletme Profili (My Business) Güncellendiğinden Emin Olun: Gerekirse Google İşletme Profili adreslerinizin yeni web sitesi adresleriyle birlikte güncel olduğunu doğrulayın. Geçişin değiştirmiş veya etkilemiş olabileceği tüm ilgili bilgileri güncelleyin.

Taşıma sonrası yayına başladıktan çok sayıda nokta kontrol edilmelidir. Web sitenizin tüm SEO ve performans yönlerine, özellikle de Google tarafından ortaya konan uygulamalara dikkat edin. Bu geçiş sonrası kontrol çok önemli olsa da, web sitenizi düzenli olarak (en az aylık ila üç aylık) denetlemeye devam etmelisiniz.

Sonuç

SEO’yu dikkate alan bir web sitesi geçişi hızlı ve basit bir iş değildir. Başarılı olmak için çok fazla planlama, araştırma, strateji oluşturma, uygulama ve ölçüm gerekebilir. Aktarım sonrası organik görünürlüğünüzü korumak ve artırmak için birçok yönü göz önünde bulundurmanız gerekir. Yukarıdaki görevleri yerine getirmek için zaman ayırın ve sitenizin geçişi sırasında SEO çabalarınızdan en yüksek görünürlüğü elde edin.